Samisk matkultur

Historie
Samene flyttet rundt med dyrene, og hadde ingen behov for å eie verken land eller vann. De hadde felles eiendommer og om de trengte de noe, kjøpte de det av hverandre eller byttet. Det er funnet få tegn etter samene fra tiden før Jesus og frem til år 1000. Det var fordi samene flyttet ofte på seg når de måtte følge etter reinsdyrene, mener forskere. Samene var også veldig flinke til å ikke skade naturen.

For ca. 150 år siden prøvde nordmennene å gjøre samene norske. På skolen fikk ikke barnene lov å snakke samisk, eller å synge samiske joiker (Video på youtube). De måtte flytte hjemmefra da de var små, for å gå på skole. Ingen samer fikk lov til å joike, snakke samisk eller ha samiske navn. Men i den siste tiden har samene kjempet for rettighetene sine. De ville ikke bli som vanlige nordmenn. De ville beholde kulturen sin.


Her er "Joik-N roll".

Samenes råvarer
Samisk mat består av det naturen rundt oss byr på, og som for norsk tradisjonsmat, er samisk mat sesongbetont. Det er ikke bare rein som gjelder i samisk kjøkken. Avhengig av hvor i det samiske området en befinner seg, blir det også servert elg, rype, sau, og fisk( Både fra sjø og fra vann på vidden)
Dette gjelder også reinsdyrkjøttet. Midt i slaktetiden spiser vi mye ferskt, og ofte kokt kjøtt. Selv indrefilet og ytrefilet kokes. Akkurat dette med mye koking i forhold til steking er kanskje litt spesielt for den samiske matkulturen.


external image same-rein.jpg?w=450&h=301external image same.jpg

Vidden byr også på forskjellige bærsorter. Multer er mye brukt til dessert, tyttebær røres for tilbehør, mens blåbær og krekebær er populært til safting. Poteter, kålrabi, gulrøtter og løk er grønnsak-klassikere i det tradisjonelle norske kjøkken, så også i det samiske kjøkken. Einebær og fjellkvann har i oppgave å sette smak på maten. Samene er generelt forsiktige med krydder, selv om interessen for det er økende.


Klima
Dette området har et mildt klima om sommeren. (15°C-20°C i juli er ikke noe unntak). Med litt sol kan en til og med innbille seg at en er i sydligere strøk. Sommerferier i Sameland synes å være ekstra lange, fordi sola ikke går ned. Men om vinteren viser sola seg ikke i det hele tatt i Troms fra 21. november til 21. januar. Dette betyr at det først er lyst omtrent kl.10.00 og allerede bekkmørkt kl.14.00. Som nederlender kan den vanlige dagsrytmen endre seg og en får mer behov for søvn enn hjemme. Klimaet setter klare begrensninger for jordbruksproduksjonen i Finnmark.

Konserveringsmetoder
Jakt og fiske var en viktig del av maten til samene, og årstidene påvirket naturligvis matvarene som var mulig å få. Før fryseboksen kom, måtte matvarene konserveres. Kjøtt og fisk ble røyket, saltet og tørket. Disse konserveringsmetodene brukes fortsatt i dag, men nå blir de gjort mer for smakens skyld. For mange samer var rein en hovedråvare i kostholdet, siden reindrift var vanlig både blant kyst- og innlandssamer. Det var viktig å utnytte mest mulig av kjøttet; innmat, margbein og grumppus (blodkaker og blodpølser) regnes fremdeles som delikatesser i det samiske kjøkken. Både reinsdyrkjøtt og andre kjøttvarer ble spist kokt og stekt, og en av de mest kjente samiske matrettene, Bidos, er en kjøttsuppe kokt på mye reinsdyrkjøtt og lite vann.


external image klar-bidos341.jpg
Klar Bidos

Fisk ble også konservert, tørket fisk ble ofte brukt i matlagingen. Av de mest populære måtene å tilbedre fisk på, kan man nevne surfisk, laŋasguolli, som er gjæret fisk sydd inn i sauevom. Før påske blir kjøttet saltet og lufttørket. I september blir det røkt i lavvo med fersk ved av vier og bjørk. Noe av kjøttet blir også fryst på moderne vis. Frossen bog blir skjært opp i tynne skiver – det vi kjenner som reinsdyrskav. Samenes tilberedning av skav skiller seg litt fra den norske måten. Samene pleier nemlig å koke skavet før steking, og ikke omvendt.external image Reinsdyrskav-med-kantareller_large.jpg
Reinsdyrskav

Bidos
Bidos er en tradisjonell samisk kjøttsuppe som lages av reinkjøtt og vann. Bidos brukes også som festmat blant samene. Reinkjøttet skjæres i store biter også kokes det opp i vann.
Etter det tilsettes det løk, poteter og gulrøtter.

Finnbiff
Finnbiff eller reinskav er egentlig ikke en matrett i seg selv, men en ingrediens som består av strimlet reinkjøtt. Man kan således hevde at finnbiff som rett kan lages på en rekke ulike måter, så lenge hovedingrediensen er strimla reinkjøtt som stekes. Finnbiff kan således brukes som hovedingrediens i ulike retter, for eksempel tradisjonell finnbiff, viltgryte, viltpanne og reinsdyrpaté m.m.
Reinsdyrpaté med einebær
Reinsdyrkjøtt er en eksklusiv råvare med en nydelig smak av fjell og vidde. Reinsdyrkjøtt har lange tradisjoner her i Norge. Vær dristig å prøv deg på hjemmelaget reinsdyrpaté. Utrolig spennende og imponerende som både forrett eller ved koldtbordet.Her er oppskrifter på noen tradisjonelle samiske matretter:


Samisk matkurs (NRK)

Originator: No originator
Usufruct: Copyright icon
Nasjonal Digital LæringsarenaReinsdyr


Reinstyrffs.pngfakta om reinsdyr:

Reinstyr er i hjortefamilien. Det som er så spesielt med reinstyrene, er at begge kjønn har horn. Reinstyr kan veie 120 til 300 kilo. De kan bli opp til 1,2 meter til 2,2 meter. Som mange vet som er reinstyrene (pattedyr.) Reinstyrene har veldig tjukk pels og klarer seg veldig godt om vinteren. De bruker også klovene til og grave i snøen etter mat. Fargen på reinstyrene er forsjellige etter hvor de bor.


Reinstyrkjøtt har vert en av de aller viktigste kildene til urfolket. For eksempel Indianere har brukt reinkjøtt i alle år. Samer fra Skandinavia og (samojedene) i Russland. For mange er reinkjøttet fortsatt en veldig god protein kilde. Når mennesker drepte reinstyrene så saltet, tørket og røyte de kjøttet slik det skulle vare lengre og kunne holde ut året. Reinstyr inneholder ca. 4% fett. For Normen er reinstyret mest brukt som reinstyr stek, reinstyr biff og så er kjøttet ofte brukt i forsjellige gryteretter. Ytrefilett er også veldig godt, spesielt på grillen. Normen bruker også reinstyr skinnet til og ha for eksempel på hytter til og sitte på.


Kilder: http://no.wikipedia.org/wiki/Rein

Kilder